Αίσθηση προκαλούν για άλλη μια φορά οι δηλώσεις του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού Μάθιου ΜακΚόναχι, μιλώντας για «ILLIBERALS» - ανελεύθερους δηλαδή – και υπονοώντας τους Δημοκρατικούς που στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούνται Liberals και άρα φιλελεύθεροι.

Σε σχόλιό του για την πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσκεκλημένος σε βρετανικό κανάλι, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός επέμεινε σε παλαιότερη δήλωσή του ότι οι συνάδελφοί του στο Hollywood είναι «συμβιβασμένοι» και επιδεικνύουν «αλαζονική συμπεριφορά», ειδικά όταν έχουν απέναντί τους υποστηρικτές του Τραμπ και δεξιούς γενικότερα.

«Μερικοί φιλελεύθεροι δεν βλέπουν ότι κανιβαλίζονται από τους ανελεύθερους», είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Twitter ο ΜακΚόναχι.

«Χρειάζεται κανείς τους φιλελεύθερους. Αυτό που νομίζω ότι δε χρειαζόμαστε είναι οι ‘αν-ελεύθεροι’», ανέφερε ο ηθοποιός.

Και συνέχισε, δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές μπορεί να είναι προβληματικές, προσπαθώντας η μία να ακυρώσει την άλλη.

«Υπάρχουν ακρότητες και στις δύο πλευρές, τις οποίες θα χαρακτήριζα άκυρες και που δε νομίζω ότι έχουν θέση στην αντιπαράθεση. Η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά ποινικοποιούν εντελώς και τις δύο πλευρές, τόσο την φιλελεύθερη άποψη όσο και τη συντηρητική, που τις χρειαζόμαστε και τις δύο», συμπλήρωσε.

«Τα δύο άκρα ποινικοποιούν τις δύο αυτές πλευρές. Ή υπερβάλλουν αναφορικά στις θέσεις κάθε παράταξης, τοποθετώντας τις στη σφαίρα του παραλόγου και αυτό δεν είναι δίκαιο για κανέναν», ανέφερε.

Ο βραβευμένος ηθοποιός αναφέρθηκε και στη λεγομένη «cancel culture», την κουλτούρα της ακύρωσης δηλαδή, και στο πώς αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει μελλοντικά την ελευθερία της άποψης.

Παρ’ ότι στο παρελθόν ο Μάθιου ΜακΚόναχι καλούσε τους Αμερικανούς να προσεγγίσουν ενεργά το κέντρο, εκτιμά ότι μέχρι σ’ έναν βαθμό η σύγκρουση είναι ένα αναγκαίο κακό.

«Χρειάζεται να είσαι αφοσιωμένος σε μία ιδέα για να επιτύχεις την ενότητα», είπε. «Τότε μόνο μία δημοκρατία λειτουργεί πραγματικά καλά».

Ο ΜακΚόναχι, ένας περήφανος Αμερικανός με βαριά νότια προφορά, δε χάνει ευκαιρία να τοποθετείται τελευταία στα της πολιτικής με αφορμή και την παρουσίαση του βιογραφικού του βιβλίου «Greenlights».