Ήδη τη δεκαετία του ’90 η Νταϊάνα αποτελούσε πρότυπο για πολλές χιλιάδες γυναίκες, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά παγκοσμίως. Τόσο αναφορικά με τις στιλιστικές της επιλογές, όσο και με τις επιλογές στο χτένισμά της.

Η βαθιά επίδραση που είχε στον κόσμο της μόδας ήταν τέτοια, που οι απανταχού λάτρεις της κοπιάραν κάθε της εμφάνιση. Κάτι που συνέβαινε και με τα μαλλιά της. Από τα πιο χαρακτηριστικά κουρέματα, λοιπόν, της Νταϊάνα που δημιούργησε μια μεγάλη τάση στις αρχές των 90s το κοντοκουρεμένο μαλλί της, το οποίο μάλιστα προέκυψε εντελώς τυχαία.

Ήταν το 1990 όταν η Νταϊάνα θα φωτογραφιζόταν από τον κορυφαίο φωτογράφο Patrick Demarchelier για το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue, με τον hairstylist Sam McKnight να βρίσκεται στο σετ για την περιποίηση των μαλλιών της. Ο ίδιος δεν γνώριζε ποια θα ήταν η φωτογραφιζόμενη, μέχρι που την είδε να μπαίνει στο δωμάτιο.

Για τη φωτογράφιση, λοιπόν, ο McKnight αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι καινούργιο με τα μαλλιά της Νταϊάνα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν κοντά στο μήκος των ώμων και είχαν ακόμη τον κλασικό όγκο που κυριαρχούσε κατά την δεκαετία του ’80. Στο βιβλίο του, μάλιστα, «Hair by Sam McKnight» εξηγεί πώς έπιασε τα μαλλιά της πίσω με τη βοήθεια μιας τιάρας, κάνοντάς τα να μοιάζουν πιο κοντά.

Το συγκεκριμένο στιλ κατά την διάρκεια της φωτογράφισης φαινόταν εξαιρετικό και θα παρέμενε μόνο στοιχείο της φωτογράφισης αν και η ίδια η Νταϊάνα δεν είχε εμπνευστεί από αυτό που έβλεπε στο φωτογραφικό φακό.

Καθώς έφευγε η Νταϊάνα μετά το τέλος της φωτογράφισης, αποκαλύπτει ο McKnight «με ρώτησε τι θα έκανες στα μαλλιά μου αν είχες το ελεύθερο». «Κι εγώ απάντησα», αναφέρει το Reader’s Digest «θα σας πρότεινα να τα κουρέψετε κοντά. Εκείνη, προς έκπληξή μου, συμφώνησε αμέσως και τα κουρέψαμε επιτόπου».

Έτσι, η πριγκίπισσα Νταϊάνα μπήκε για μια φωτογράφιση και έφυγε με ένα σπορ pixie κούρεμα -μια δραματική αλλαγή συγκριτικά με το προηγούμενο look της, η οποία, μάλιστα, δεν άργησε να σχολιαστεί και από τον Τύπο. Αμέσως το νέο χτένισμα της Νταϊάνα έγινε πρωτοσέλιδο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της εποχής, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα τάση στο χώρο των κουρεμάτων με τα πιο κοντά μαλλιά να επιλέγονται πλέον από τις περισσότερες γυναίκες.