Αδιαμφισβήτητα, η εμφάνιση ξηρότητας τους χειμερινούς μήνες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που ταλαιπωρεί αρκετούς, καθώς οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν λιγότερη λιπαρότητα.

Παρόλα αυτά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας εξακολουθεί να είναι ξεφλουδισμένο και να χρειάζεται ενυδάτωση ακόμα και τους πιο ζεστούς μήνες.

Όπως τα περισσότερα δερματικά προβλήματα, η ξηρότητα μπορεί να προκληθεί από διάφορους περιβαλλοντικούς ή γενετικούς παράγοντες. Μάλιστα, ορισμένες φορές μπορεί να επιδεινώνετε το πρόβλημα, ακολουθώντας λανθασμένες πρακτικές για να περιποιηθείτε την επιδερμίδα σας.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες του προβλήματος και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε;

Τα γονίδιά σας μπορεί να ευθύνονται για το ξηρό δέρμα - Ορισμένοι μπορούν να κατηγορήσουν το DNA τους για το γεγονός ότι το δέρμα τους εμφανίζει αδύναμο φραγμό λιπιδίων και είναι χαμηλό σε φυσικά έλαια.

«Μερικοί άνθρωποι έχουν δέρμα που δεν μπορεί να διατηρηθεί ενυδατωμένο, όπως θα έπρεπε», αναφέρει ο Δρ. Joshua Zeichner, δερματολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Το δέρμα μπορεί να είναι ξηρό και λεπτό, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να κοκκινίσει και να εμφανίσει φαγούρα και φλεγμονή.

Οι ασθένειες μπορούν να συμβάλλουν στην ξηρότητα του δέρματος - Τα άτομα με ορισμένες ασθένειες μπορεί να έχουν ξηρό δέρμα ως σύμπτωμα ή ανεπιθύμητη παρενέργεια κάποιου φαρμάκου. «Η ξηρή επιδερμίδα επιδεινώνεται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί», δήλωσε η δερματολόγος Δρ. Barry Goldman.

​​​​​​​Οι χρόνιες ή σοβαρές δερματικές παθήσεις μπορεί να απαιτούν βοήθεια από έναν ειδικό. Η ξηρότητα μπορεί να είναι σύμπτωμα ασθενειών, όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση, ή θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα ορμονικών ανισορροπιών ή υποσιτισμού. Τα φάρμακα για την ακμή συχνά προκαλούν επίσης ξηρό δέρμα.

Κάντε σύντομα ντους - Μπορεί να αισθάνεστε ωραία κάτω από το ζεστό νερό στο ντους μετά από μία κουραστική μέρα. Παρόλα αυτά, η παρατεταμένη έκθεση στο νερό στεγνώνει το δέρμα σας, ειδικά όταν το νερό είναι πολύ ζεστό.

​​​​​​​Πιο συγκεκριμένα απομακρύνει τα φυσικά έλαια που προστατεύουν το φραγμό του δέρματος, προκαλώντας ξηρότητα και ερεθισμό. Μην παραμένετε στο ντους για περισσότερο από 10 λεπτά και χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό.

Μην ξεχνάτε την ενυδατική σας κρέμα - Μπορεί να είναι εύκολο να παραλείψετε την ενυδάτωση μετά το ντους. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε μία λοσιόν για να «κλειδώσετε» την υγρασία μετά το μπάνιο.

Προσοχή στα προϊόντα που επιλέγετε - Πολλά προϊόντα περιποίησης, σαπούνια και απορρυπαντικά οικιακής χρήσης περιέχουν χημικές ουσίες, αρώματα, χρωστικές, συντηρητικά ή άλλα ενοχλητικά συστατικά που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα. Προτιμήστε ένα ήπιο καθαριστικό αφρόλουτρο χωρίς άρωμα και επιλέξτε με προσοχή το απορρυπαντικό για τα ρούχα σας.

​​​​​​​Μην τρίβετε το δέρμα σας χρησιμοποιώντας ένα σκληρό σφουγγάρι και προτιμήστε απλό σαπούνι και νερό για να πλύνετε τα χέρια σας αντί για αντιβακτηριακό σαπούνι ή απολυμαντικό χεριών. Τέλος, φοράτε βαμβακερά γάντια από καουτσούκ όταν πλένετε πιάτα ή χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού.