Θλίψη στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση του θανάτου της 7χρονης Αναστασίας, ανιψιάς της Έρρικας Πρεζεράκου, που έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο.

Η μητέρα της μικρής Αναστασίας, με ανάρτησή της στα social media έκανε γνωστό τον θάνατο του παιδιού τονίζοντας πως «πάλεψε όσο λίγοι, ήταν πάντα αισιόδοξη και έδωσε γερή μάχη με το χειρότερο είδος καρκίνου που έχει υπάρξει ποτέ».


Ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η μικρή Αναστασία διαγνώστηκε με την πλέον πιο επιθετική μορφή παιδικού καρκίνου, γνωστή και ως dipg, (διάχυτο γλοίωμα εγκεφαλικού στελέχους), με ιδιαίτερα δυσμενή πρόγνωση.


Στην Ελλάδα οι γιατροί είπαν ότι της απομένουν έξι μήνες ζωής. Τότε οι γονείς της, Ξένια Πρεζεράκου και Ηλίας Τριανταφυλλάκης, έψαξαν παντού για αντίστοιχες περιπτώσεις με αυτή της Αναστασίας και βρήκαν παράθυρο ελπίδας σε μια κλινική στο Χιούστον του Τέξας με μεγάλη εξειδίκευση στη συγκεκριμένη ασθένεια. Το κόστος για τη θεραπεία ξεπερνούσε τις 700.000 ευρώ κι έτσι ξεκίνησε μία πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το ποσό.


Στα μέσα Νοέμβριου η μητέρα της μικρή Αναστασίας, Ξένια δήλωνε από τις ΗΠΑ: «Ξεκινήσαμε τις θεραπείες από την προηγούμενη Πέμπτη. Σιγά- σιγά προσπαθεί να προσαρμοστεί το σώμα της στις θεραπείες γιατί είναι νωρίς ακόμα. Είμαστε στο Τέξας στο Χιούστον. Εδώ μας έδωσαν ένα 35% επιτυχία. Ακούγεται λίγο, αλλά μπροστά στο 0% που μας έδωσαν στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγαλύτερο. Θα χρειαστούμε 3-4 εβδομάδες να κάνουμε μαγνητική για να δούμε πώς ανταπεξέρχεται ο όγκος στη θεραπεία. Έχουμε τέσσερις εβδομάδες μπροστά μας, θα χρειαστούμε γερό στομάχι. Θα είναι δύσκολες εβδομάδες που χρειάζονται γερό στομάχι».

Στα τέλη του περασμένου Απριλίου η θεία της μικρής Αναστασίας, Έρρικα Πρεζεράκου είχε δηλώσει: «Η αδερφή μου είναι πολύ θαρραλέα. Περνάμε από φάσεις που μας λένε να μην ανησυχούμε και ότι μπορεί να σταθεροποιηθεί, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό μας μιλούν για την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου. Έχει DIPG. Έχουν ζήσει μόνο 9 παιδιά στον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί γιατροί στην Αμερική, που λένε να αφήσουμε το παιδί να απελευθερωθεί. Και εκεί η αδερφή μου… Προσευχόμαστε συνέχεια, ειδικά τώρα τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να αποφασιστεί τι μπορεί να γίνει και ποιο είναι το καλύτερο για αυτό το παιδί».