Ήταν η εποχή των τρελών πάρτι. 

Το τέλος της δεκαετίας του 1990 σήμανε και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. 

Στη βιομηχανία της μόδας η σαμπάνια έρρεε άφθνονη, τα ποσά που διατίθονταν ήταν αστρονομικά. Άγνωστα μοντέλα μετατράπηκαν σε σούπερ σταρ και κέρδιζαν εκατομμύρια. Κάποιες από τις φωτογραφίες της εποχής έχουν παραμείνει στη συλλογική μνήμη.

Τα πιο γνωστά μοντέλα έδιναν επί ώρες αυτόγραφα ή ήταν προσκεκλημένα σε τηλεοπτικές εκπομπές. Κανένα μοντέλο δεν είχε τόσο έντονη παρουσία, όσο η Κλόντια Σίφερ, η οποία σήμερα είναι 51 ετών και μητέρα τριων παιδιών. Η έκθεση με τον τίτλο «Μαγεία» παρουσιάζει τη φωτογραφία της μόδας της δεκαετίας του 1990.


Την έκθεση επιμελείται η ίδια η Κλόντια Σίφερ και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιανουρίου 2022. Η ντροπαλή καλλονή από το Ράινμπεργκ ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 1980 το πιο καλοπληρωμένο και πιο πολυφωτογραφημένο μοντέλο. Τώρα είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ως επιμελήτρια έκθεσης.Η Κλόντια Σίφερ άνοιξε πόρτες στο μουσείο

Μια φωτογραφία με τα επίσης πανάκριβα μοντέλα Ναόμι Κάμπελ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κέιτ Μος ντυμένες στα χρυσά, αποτυπώνει όλη αυτή την γκλαμουριά της εποχής. Την Κλόντια Σίφερ την ανακάλυψαν το 1987 σε μια ντισκοτέκ στο Ντίσελντορφ, στον πασίγνωστο δρόμο Königsallee με τις μεγάλες μπουτίκ.Ο Φέλιξ Κρέμερ, διευθυντής του μουσείου Kunstpalast, δηλώνει ιδιαιτέρως ευτυχής που την έκθεση επιμελήθηκε η Κλόντια Σίφερ διότι πέρα από το γεγονός ότι δάνεισε στο μουσείο πολλά πράγματα από την προσωπική της συλλογή, άνοιξε την πόρτα και σε έναν κόσμο που το μουσείο δεν θα μπορούσε να ανοίξει. Διάφοροι διάσημοι της εποχής της απάντησαν σε ερωτήσεις που δεν θα απαντούσαν στο μουσείο.

Η Κλόντια Σίφερ μάλιστα συνέταξε όλα τα κείμενα σε πρώτο ενικό και από τον ακουστικό οδηγό του μουσείου που δίνει πληροφορίες για την έκθεση ακούγεται η φωνή της.Η έκθεση δεν παρουσιάζει την σκοτεινή πλευρά

Παρουσιάζονται 150 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων, σε πολλές από τις οποίες είναι παρούσα. «Σαν σουπερμόντελ γίναμε σύμβολα μιας επιτυχίας που είχαμε δημιουργήσει μόνες μας, σε μια εποχή που η θηλυκή φιλοδοξία πυροδοτούνταν από το σεξ, την εξουσία και τη λάμψη», γράφει για τη δεκαετία που μεσουράνησε.Τη δεκαετία του 1990 τα μοντέλα πόζαραν σχεδόν γυμνά ή γυμνά χωρίς να υπάρχει συζήτηση περί σεξισμού. Η δεκαετία εκείνη είχε λιγότερα ταμπού και λιγότερη πολιτική ορθότητα. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης το φόρεμα του Versace με το οποίο έγινε γνωστή και παρουσιάζεται σαν κούκλα Barbie«Τα σουπερμόντελ ήμασταν μια δύναμη δημιουργίας και μια εμπορική δύναμη. Στην ύφεση που ακολούθησε, κατά τη γνώμη μου συμβάλαμε στο να διατηρηθεί η λάμψη και η αισιοδοξία, όταν επλήγη πολύ ο κόσμος της μόδας», λέει η Κλόντια Σίφερ.Για το μόνο πράγμα που δεν μιλάει είναι για τα ναρκωτικά και τα σουπερμοντέλα, ούτε για τα περιστατικά νευρικής ανορεξίας και κατά πόσο οι φωτογραφίες μόδας συνέβαλαν σε αυτό το φαινόμενο. Μια συζήτηση που έγινε λίγο αργότερα από την εποχή της απόλυτης δόξας. Ακόμα δεν λέει τίποτα για τις σεξουαλικές επιθέσεις και τις άσχημες συνθήκες εργασίας των μοντέλων. Επέλεξε να κάνει μάλλον αυτό που ξέρει, να δείξει μόνο τη λαμπερή πλευρά.