Αντίθετα με τους μύθους που διαδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα, τα εμβόλια για τον κορωνοϊό δεν προκαλούν στυτική δυσλειτουργία και υπογονιμότητα στους άνδρες. Τι ισχύει όμως όσον αφορά τον ιό SARS-CoV-2;

Μέχρι στιγμής, είναι λίγες οι έρευνες σχετικά με τον τρόπο που ο ιός ή τα εμβόλια για την COVID-19 επηρεάζουν το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Πρόσφατη διερεύνηση από γιατρούς και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Miame, ωστόσο, έριξε νέο φως σε αυτά τα ερωτήματα.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ουρολογίας, Ranjith Ramasamy, ανακάλυψε πιθανώς μακροχρόνιες στους άνδρες κάθε ηλικίας, από τους νεότερους μέχρι και τους μεσήλικες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.

Τι βρήκαν οι επιστήμονες
Οι ειδικοί ανέλυσαν ιστούς από τους όρχεις έξι ανδρών που πέθαναν από λοίμωξη COVID-19, διαπιστώνοντας ότι ο SARS-CoV-2 υπήρχε στους ιστούς του ενός εξ αυτών, ενώ σε τρεις παρατηρήθηκε μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων.

Ένας άλλος ασθενής που επέζησε από την COVID-19 υπεβλήθη σε βιοψία όρχεων τρεις μήνες αφού είχε αναρρώσει εντελώς από την αρχική λοίμωξη και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κορωνοϊός υπήρχε ακόμα στους όρχεις του.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, επίσης, ότι η COVID-19 επηρεάζει το πέος. Η ανάλυση ιστών από το πέος δύο ανδρών που είχαν κάνει εμφύτευση έδειξε ότι ο ιός συνέχισε να υπάρχει επτά έως και εννέα μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου. Και οι δύο άνδρες είχαν αναπτύξει σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, πιθανότατα επειδή η μόλυνση επηρέασε την αιμάτωση του πέους.

Νέα μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων

Πρόσθετη έρευνα από την ομάδα του Δρ. Ramasamy που διενεργήθηκε σε 45 άνδρες έδειξε ότι τα εμβόλια mRNA των εταιρειών Pfizer και Moderna είναι ασφαλή για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.

Αυτός, λοιπόν, είναι ένας ακόμη καλός λόγος για εμβολιασμό: για να διατηρηθεί η ανδρική γονιμότητα και η σεξουαλική λειτουργία.

Βέβαια, η έρευνα είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για το πώς η COVID-19 μπορεί να επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών και τα δείγματά της ήταν μικρά, γι’αυτό και οι μελέτες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Ακόμα κι έτσι, όμως, για τους άνδρες που είχαν νοσήσει από COVID-19 και στη συνέχεια βίωσαν πόνο στους όρχεις, είναι λογικό να σκεφτούν ότι ο ιός έχει εισβάλει σε αυτούς τους ιστούς, με πιθανό αποτέλεσμα τη στυτική δυσλειτουργία. Αυτοί οι άνδρες, λοιπόν, θα πρέπει να συμβουλευθούν έναν ουρολόγο.

«Πιστεύω, επίσης, ότι η έρευνα αυτή παρουσιάζει ένα επείγον μήνυμα δημόσιας υγείας όσον αφορά τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Τα εκατομμύρια των ανδρών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν, δεδομένων των συνεπειών που επιφέρει η λοίμωξη από αυτόν τον άκρως επιθετικό ιό», τονίζει ο Δρ. Ramasamy και προσθέτει:

«Μια αιτία του δισταγμού απέναντι στον εμβολιασμό είναι η αντίληψη πολλών ότι τα εμβόλια για την COVID-19 μπορεί να επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα. Η έρευνά μας δείχνει το αντίθετο. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιο βλάπτει το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, αλλά όταν κάποιος αγνοήσει το εμβόλιο και κολλήσει COVID-19 μπορεί πράγματι να υποστεί κάτι τέτοιο».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας από τους άνδρες είχε μόνο ήπια συμπτώματα κορωνοϊού, ενώ οι υπόλοιποι χρειάστηκαν νοσηλεία. Αυτό υποδεικνύει ότι ακόμα κι εκείνοι με σχετικά ελαφριά νόσηση μπορεί να βιώσουν σοβαρή στυτική δυσλειτουργία μετά την ανάρρωσή τους.

Τα ευρήματα, μάλιστα, δεν θεωρούνται εντυπωσιακά, καθώς οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι και άλλοι ιοί εισβάλλουν στους όρχεις και επηρεάζουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων και τη γονιμότητα.